NL Doet 2015: Flower Power in de serviceflat

(NL Doet, 21 maart 2015  De Gelderlander)

ARNHEM/ DOETINCHEM – Allochtone jongeren van de nieuwe Arnhemse groepering Puur Fiksen deden zaterdag mee aan de vrijwilligersactie NL Doet. In Serviceflat Elderveld boden de jongeren de bewoners een bloemetje aan.

Jongeren bloemetje ouderen - NLdoet 2015“En dat is nog maar het begin”, voorspelden woordvoerders Dave Gerritsen van Puur Fiksen en Margot Hordijk van stichting De Instap. Beide organisaties willen in de toekomst gaan samenwerken.

Diploma
De meeste jongeren van Puur Fiksen volgen een opleiding aan het Graafschap College in Doetinchem. Een enkeling heeft het diploma al op zak.

Hassan Dara (26) uit Arnhem, student sociaal-cultureel werk, was een van de ‘fiksers’. “Ik vind het leuk om een keer langs te komen bij ouderen die weinig bezoek krijgen. Dat soort dingen willen we vaker gaan doen.”

Rolmodellen
Ze zijn volgens Hordijk perfecte rolmodellen voor de doelgroep waar De Instap zich over bekommert: gedetineerden die de eerste maanden na hun vrijlating tussen wal en schip dreigen te vallen. Hordijk: “De jongens van Puur Fiksen spreken dezelfde taal, kennen de verschillende culturen. Ze kunnen veel voor de ex-gedetineerden betekenen.”

Tandarts
Eigenlijk was het de bedoeling dat ook enkele ex-gedetineerden namens De Instap aan de ‘Flower Power’-actie in de Arnhemse serviceflat meedoen. Maar die lieten het op de valreep afweten. “Koudwatervrees,” vermoedt Instap-medewerker Dick van Barneveld. “Sommigen hebben overvallen gepleegd, maar zijn bang voor de tandarts. Moet ik mee om hun hand vast te houden.”