Ons verschil met de officiële instanties? Nou, bijvoorbeeld onze flexibiliteit!

Margot Hordijk, ex-directeur van De Instap

Vrijwilligerswerk bij De Instap

Er zijn verschillende soorten vrijwilligerswerk:

Bewonersvrijwilliger
Handige klusjesvrijwilliger
Deskundig specialist op een relevant gebied
Vrijwilligerswerk in de organisatie zelf

Er zijn Instapwoningen in Arnhem, Driebergen, Ede en Veenendaal.

Meer weten? Neem contact op!

Of download de vrijwilligersfolder.

 


 

De bevlogen bewonersvrijwilliger

Je contact met jouw cliënt begint als hij nog in detentie is. Vervolgens begeleid en motiveer je hem tijdens het Huisvesting Plus-programma van De Instap. En ten slotte houd je contact als hij naar een definitieve woonruimte is verhuisd, als nazorg na Huisvesting Plus.

Minimaal een keer per week bezoek je zo een of meerdere bewoners. Je biedt om te beginnen een luisterend oor en je bent er voor hen. Gewoon door koffie te drinken of samen iets doen, afhankelijk van jullie interesses.

Daarnaast help je ‘jouw’ bewoner om zijn zaken op orde te krijgen. Dat betekent dat je je bewoner begeleidt bij afspraken met instanties. Bijvoorbeeld om zijn inkomen en identiteitspapieren te regelen. En de zorg: huisarts, zorgverzekering, tandarts en dergelijke. En wat later ook de vervolghuisvesting.

Ook ondersteun je hem bij zijn zelfstandigheid. Denk aan koken, schoonmaken, of de was. En je denkt mee over zijn dagbesteding.

 


 

Handige huisvrijwilliger 

In overleg ondersteun je de huismeester bij het onderhoud van de verschillende woningen en de tuinen van De Instap.

Meestal gaat het om kleine klusjes: een lamp ophangen, een gat boren, tuin opruimen. Soms zijn het ook wat grotere klussen, zoals schilderen van een woning, of het ontruimen ervan. Het is mooi om bewoners te betrekken bij de klussen.

 


 

Deskundig specialist op een relevant gebied

Als specialist zet je jouw deskundige kennis op een bepaald vakgebied in. Je kunt denken aan bijvoorbeeld juridische of personele kennis. Je inzet gebeurt op oproepbasis, dus als De Instap erom vraagt.

 


 

Vrijwilligerswerk in de organisatie zelf

Hier gaat het om vrijwilligerswerk om De Instap als organisatie te laten draaien, zoals de administratie, de financiën of de communicatie. Denk bijvoorbeeld aan het op orde maken van bewonersdossiers, sociale media bijhouden, meewerken aan promotie en de werving van vrijwilligers. We spreken van tevoren af wanneer je precies beschikbaar bent.

 


 

Meer weten? Neem contact op!

Of download de vrijwilligersfolder.

De kracht van de vrijwilliger is dat hij bij de ex-gedetineerde vertrouwen in 'de ander' kweekt. En daarmee in de maatschappij.

Giovanni Meurs, gedragsdeskundige