De Buren

Viltjes plakken voor wederzijds respect

Bij de huizen van De Instap is de relatie met de buren altijd een punt van bijzondere zorg voor de begeleiders en ondersteuners. Nicky Niks, ondersteuner, heeft daar inmiddels ruimschoots ervaring mee opgedaan en kan meestal wel aardig inschatten of hij op dat punt problemen kan verwachten.

Dat maakt dat hij soms wel en soms juist niet de buren van tevoren inlicht over de achtergrond van de bewoners van de Instaphuizen. Bij klachten van de buren houdt Nicky de bewoners een spiegel voor: “Hoe zou jij dit vinden?” Die vraag leidt eigenlijk altijd tot meer begrip. “En dan naar de buren en excuses aanbieden.”

Soms brengt een overlastsituatie de buren en de bewoners uiteindelijk dichter bij elkaar. “Laatst vernamen we dat een buurman zich ergerde aan de herrie van het geschuif van de stoelen. Dat was bij een jongen die alleen in een van onze huizen woont, zonder medebewoners. De buurman bood zelf al aan om viltjes onder de stoelen te plakken.

Ik heb gevraagd of hij zelf wilde komen vertellen aan onze bewoner hoe vervelend dat schuifgeluid is als hij probeerde te gaan slapen. Zijn verhaal kwam wel binnen bij die knul, hij heeft het goed opgepakt. Daarna hebben ze samen viltjes zitten plakken”. Nicky merkte dat deze gezamenlijke actie over en weer meer respect voor elkaar bracht. “Ze groeten elkaar nu, dat is al heel wat”.