Nicky Niks: “Hun hoofd zit altijd vol met problemen!”

“Ja, mijn naam heeft me weleens in de problemen gebracht als veertienjarige. Dan had ik mijn identiteitsbewijs niet bij me en vroeg de politie naar mijn naam.
“Niks.”
“Ja, geen geintjes, wat is je naam.”
“Niks.”
Dat wilden ze niet geloven en dus moest ik mee.” Nicky Niks, 29 jaar en vrijwillig ondersteuner voor huizen van De Instap zit er niet mee dat hij een ongebruikelijke achternaam heeft. “Je hebt iets om over te praten”, zegt hij met een snelle glimlach.

Of hij er ook opmerkingen over krijgt van de bewoners van de huizen die hij bezoekt? “Oh nee, die hebben wel wat anders aan hun hoofd. Hun hoofd zit altijd vol met problemen: geld, boetes, het verwerken van de gevangenisstraf. Sommigen zijn daar fors depressief van geworden. Als ik zie dat dat niet verbetert geef ik dat door aan De Instap”.

Nicky bezoekt de huizen in Ede, Veenendaal, Driebergen en Arnhem. Hij brengt wekelijks het leefgeld (“dat is het belangrijkste voor de bewoners”), helpt met boodschappen, beantwoordt vragen (“vaak over de uitkering”), controleert of de boel netjes blijft en of er geen mensen ontvangen worden die er niet horen. Hij is duidelijk en streng als het nodig is.

“Nee, dat we iemand uit huis hebben moeten zetten, heb ik nog niet meegemaakt. Soms houden we het leefgeld in, maar we waarschuwen eerst.” Nicky kijkt me even verbaasd aan als ik in de lach schiet bij zijn toevoeging dat hij zelf ook jong geweest is. Hij is toch nog steeds jong? Als hij uitlegt dat hij al ruim tien jaar werkervaring met moeilijke jongeren heeft, begrijp ik hem beter. Als negentienjarige werkte Nicky al voor het Jongeren Toezicht Team Arnhem, waar hij hangjongeren en overlastgevers aansprak op hun gedrag. Geen doetje dus.

Dat Nicky zelf niet ontspoorde is aan zijn vader te danken, die hem in de puberteit met structuur en een soms letterlijk stevige aanpak in het gareel hield toen Nicky verkeerde vrienden had. “Daarom help ik nu die jongens in de huizen van De Instap. Het is jammer als je weet welke adviezen en aanpak kunnen helpen en je doet niets met je kennis en ervaring.” Zijn vader is trots op hem, weet Nicky. En terecht.