Stagiaire Jonathan: “Ik wil graag de harde kant op van het sociale werk.”

Tot aan de zomer werkt stagiaire Jonathan Timmermans bij De Instap:

“Dat die wereld bestaat, die van de bewoners van De Instap

Dat vind ik best heftig. Mensen die zo totaal aan de onderkant van de maatschappij staan. Opnieuw moeten beginnen met helemaal niks, met een achterstand zelfs. Dat het leven ook zo kan zijn, dat weet je ergens wel, maar ik had er geen beeld bij. En nu dus wel.

Wat ik precies doe?

Ik ga bijvoorbeeld met Mounir mee, boodschappen en leefgeld brengen bij onze bewoners. Dan maken we even een praatje. Dat gaat niet diep, hoor. Gewoon over het weer, of wat ze vandaag gaan doen. En als iemand dan vertelt dat ie vanmiddag naar de kapper gaat (wat trouwens al heel wat is), vraag je de week daarna hoe dat geweest is. Heel soms vertelt iemand iets over hoe hij in z’n vel zit. Als er bijvoorbeeld een probleem is, wat ruzie in huis, of zo.

Als stagiaire leer ik veel van gesprekken met vrijwilligers

Over de contacten met de bewoners en hoe je dat het beste kunt doen. Dat het bijvoorbeeld niet zoveel zin heeft om “ze ff te vertellen hoe het zit”. Je zult eerst een relatie moeten opbouwen en over de gewone dingen praten. Laten zien dat je echt aan hun kant staat. Pas als dat lukt, komen misschien de diepere gesprekken. Vet interessant.

Ik doe Social Studies aan de CHE

Ik ben stagiaire van het tweede jaar, het jaar waarin je voornamelijk stageloopt om wat rond te kijken, te ontdekken wat je leuk vindt. Ik wil graag de harde sociale kant op. Dus niet de kant van hulpbehoevende mensen met een beperking of zo, maar echt de verslavings- en de gedetineerdenzorg. Voor een stage in de gevangenis zelf ben ik nu nog te jong en te groen. In het derde jaar kan dat hopelijk wel.

Hoe ik bij De Instap kwam?

Ik heb gewoon gegoogled op ‘gevangenenzorg’. Ik zag dat De Instap voornamelijk met vrijwilligers werkte, maar ik vroeg gewoon of ze ook stagiaires namen. Dat was gelukkig zo.

Het is leuk om zo met Mounir mee te lopen

Je komt overal, nu eens in zo’n Instap-huis, dan weer op een zorgboerderij. Je weet van tevoren nooit wat je aantreft. Een keer stond er opeens een scooter in een woonkamer. Wat die daar nou deed..?

Verder werk ik weleens op kantoor

Bijvoorbeeld brieven schrijven over huissleutels. Elke keer als een bewoner een huis verlaat, krijgt dat huis namelijk een nieuw slot. En elke bewoner, en soms ook een hulpverlener, krijgt dan een nieuwe sleutel. Daar moet iedereen dan voor tekenen in die brief.

Morgen is het de bedoeling dat ik een bewoner help met verhuizen. Wie precies en waarheen? Dat zie ik morgen pas!”