Een maandelijkse vrijwilligersavond

Er staat allerlei decemberlekkers op tafel. Dat is bijzonder, want normaal beginnen we een vrijwilligersavond met broodjes. Wat zou dat betekenen?

Even later komt ook Ben binnen.

Met Ben komen de verhalen

Bijvoorbeeld over de steevaste en wanhopige stroom tranen van een bewoner, die zijn kinderen niet mag zien van zijn ex. Gelukkig biedt vrijwilligster en advocate Femke aan, om eens te kijken of er via de wet iets voor hem te regelen valt.

En over het Instaphuis waarvoor een grote onderhoudsbeurt op het programma staat, na de jarenlange, steeds wisselende bewoning. Nu het even leeg staat, blijkt het meer uitgeleefd dan we dachten; de onderhoudsbeurt is dus niet voor niets. Als het een beetje meezit, verruilt De Instap dit huis nog binnen een half jaar voor een appartement met een praktischer indeling voor onze bewoners.

Ook maakt Ben, net als Willem, regelmatig een praatje met de buren van de Instaphuizen. Een goed contact met hen is essentieel. Als snel hebben we verschillende cases besproken.

En intussen staan dan toch de broodjes op tafel

Veel verschillende broodjes. En een groot aantal salades voor erop, met daarbij heerlijke warme pompoensoep én zoete mandarijntjes. Veel uitgebreider dan anders, dus dat stond ons te wachten!

Dan is Denise aan de beurt.

Als dramatherapeut weet ze veel te vertellen over de fasen in een verwerkingsproces. Want daar hebben onze bewoners mee te maken: een verwerkingsproces. Alleen al omdat het zo vreselijk lastig is om te erkennen dat je echt zélf crimineel was, en daar echt zélf verantwoordelijk voor bent. En je daardoor logischerwijs niet zo gewenst bent in de samenleving. Dat is niet niks!

Vrijwilligers die de verschillende fasen hierin herkennen en erop kunnen inspelen, kunnen veel betekenen voor hun bewoner. Dat willen we graag: iets betekenen voor de bewoners.

Ten slotte blijkt er nog meer voor ons in petto

We krijgen allemaal een heus kerstpakket! Waarbij Selma ons in een warm dankwoord onderdompelt.

Vervolgens worden we uitgenodigd ons uit te leven in een brainstorm; ideeën en wensen op papieren kerstballen te schrijven en in de boom te hangen. Na afloop lees ik op een van de kerstballen:

Elke vrijwilligersavond zoete mandarijntjes

Prima idee.

Hartelijke groet,
Karin Michielsen

Kerstboompjes op de decembervrijwilligersavond in 2018