Leren. En meegolven met veranderende behoeften. Zonder onze eigen identiteit uit het oog te verliezen.

Visie, Missie, Kernwaarden

Visie

Ex-gedetineerden verdienen onze ondersteuning als dat nodig is. Want zij zijn meer dan hun misstappen. Wij kunnen hun verhaal van meer kanten bekijken. We kunnen in hen geloven. En zorg en aandacht bieden.

Als een gedetineerde uit de gevangenis komt duurt het vaak lang tot het reguliere sociale vangnet is opgestart. Die eerste weken zonder voorzieningen is een ex-gedetineerde enorm kwetsbaar voor terugval. Vaak zoekt hij noodgedwongen zijn oude vrienden op. Dat levert meestal niets goeds op. En terugval betekent geen tweede kans…

Wij vinden het een uitdaging om hen op te vangen als ze vrijkomen. Hen een dak boven het hoofd te geven. Wat steun bij het regelen van de belangrijkste voorzieningen. En wat persoonlijke aandacht. Dat verkleint de kans op terugval in misstappen enorm. En daar is, naast de ex-gedetineerde zelf, ook de hele samenleving mee gebaat.

 


Missie

De Instap wil perspectief bieden: direct een plek om te wonen, iemand die bij je langs komt en je gewoon even helpt, zonder al te veel voorwaarden te stellen.  In plaats van de regels willen we de mensen centraal stellen.

Een ander belangrijk verschil tussen De Instap en de officiële instanties is onze flexibiliteit: Als het nodig is gaan we om tien uur ’s avonds bij een bewoner langs!

De bedoeling is om Huisvesting Plus nog verder te verdiepen en landelijk te laten groeien.

 


 

Kernwaarden

Mens centraal
De mens staat bij De Instap centraal.
Daarom zorgen wij voor individuele begeleiding en het activeren van talent. Per cliënt maken wij hiervoor een persoonlijk en realistisch plan van aanpak.

Betrokkenheid
Oprechte belangstelling en betrokkenheid in het persoonlijk contact is onmisbaar om een vertrouwensband op te bouwen.

Voor een mens is het van wezenlijk belang dat hij aandacht krijgt, gehoord wordt. Dat er vertrouwen is. En dat hij iemand mag zijn. Dit geldt bijna nog meer voor ex-gedetineerden. Zij hebben in hun leven al veel tegenslag gehad. Met betrokken ondersteuning krijgen ze hun eigenwaarde weer terug.

Effectief
Wij vermijden bureaucratische rompslomp en we hebben een pro-actieve, slagvaardige houding.

.

Jullie veroordelen me niet. Jullie luisteren eerst en geven dan advies.
Daar heb ik tenminste wat aan.

Adrie (bewoner)